Hjemmelagte pølser

Spicy svinepølser
2.5 kg feite nakkekoteletter
3 stk røkt svineknoke
300 gr bacon
100 g finmalt bacon
25 gr salt (13 gr pr kg)
2 ss sukker
1 fedd hvitløk (knust)
1 ss chillipulver
1 ts pepper
5 ss paprikapulver
6 m tarm fra svin
litt vann (maks 1 dl)

Løkpølser
1.5 kg feite nakkekoteletter
2 stk røkt svineknoke
200 gr bacon
1 chili
4 fedd hvitløk
2 stor gul løk
4 dl hvitvin
4 ss rapsolje
2 kvist fersk rosmarin
20 gr salt (13 gr pr kg)
2 ts nykvernet pepper
4 ss dijonsennep
6 m tarm fra svin
1 ss smør

Del opp kjøtt og bacon. For at kjøtt og bacon skal binde seg er det viktig å holde en temperatur på mellom null og fire grader gjennom kvernen. Etter at du har saltet kjøttet kan det ligge i kjøleskap eller fryser i én times tid.  

Til løkpølsene
Finkutt hvitløk, chili og ingefær og fres det i en middels varm panne med rapsolje. Kutt den gule løken i fine terninger og fres den sammen med det andre i pannen i 3-4 minutter . Når løken er blank og gyllen tilsettes hvitvin. La det hele koke på lav varme til vinen er kokt inn i løken.
Finhakk rosmarin og vend inn. Avkjøl denne massen godt mens du fortsetter med kjøttet!

Mat kjøttet gjennom kvernen. Noen kverner spekket, andre finhakker det for å gi pølsen en grovere konsistens. Bland inn alt saltet og kna og jobb med deigen til den har blitt en seig masse. Bland deretter inn litt vann etter behov. Så er det  krydderet som tilsettes og blandes inn.

Stek en liten bit for å sjekke smaken. Smak eventuelt til med krydder (litt pepper, chili og hvitløk). Fjern knivblader fra kvern og fest pølsehornet på. Om det er flere størrelser passer det minste pølsehornet fint til fåretarm og de større til svin eller storfe.

Tre hele tarmen på pølsehornet, pass på at det ikke er luft i enden. Knyt en knute i enden og start stappingen! Nå er det mest praktisk om man er to som samarbeider. En person stapper og den andre tar imot pølsen!.

Snurr rundt ved jevne mellomrom slik at det dannes pølser med noenlunde lik størrelse. Pass på å ikke snurre for hardt og mye slik at pølsene sprekker. Ved fåretarm er det en fordel å klemme forsiktig der på stedene du skal snurre for at ikke tarmen skal sprekke (spesielt hvis pølsene er veldig fast).

Klipp og knyt pølsene når tarmen er fylt eller heng dem opp slik at du kan skille dem senere!

Spicy svinepølser er basert på denne oppskriften hos matmeg og løkpølsene fra Hellstrøm.

Legg inn en kommentar

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: