Røkte fennikelpølser

1.8 kg kjøtt, blanding av okse, svin og lam
20% spekk
25 gr salt (13 gr pr kilo)
2 ts nykvernet pepper
1 ss fennikel frø, knust i morter
1 ss potetmel
4 dl melk
4 dl vann
200 gr brød
5 m svinetarm

Del opp kjøtt og spekk. For at kjøtt og spekk skal binde seg er det viktig å holde en temperatur på mellom null og fire grader gjennom kvernen. Legg kvernen og i fryseren så den og er skikkelig kald.

Legg kjøttet også i fryseren så det blir kaldt.

Mal kjøttet gjennom kvernen, to ganger. Kvern inn brødet tilslutt. Noen kverner spekket, andre finhakker det for å gi pølsen en grovere konsistens. Bland inn alt saltet og kna og jobb med deigen til den har blitt en seig masse. Så er det  krydderet som tilsettes og blandes inn.

Stek en liten bit for å sjekke smaken. Smak eventuelt til med krydder.

Gjør klar pølsestapperen, om det er flere størrelser passer det minste pølsehornet fint til fåretarm og de større til svin eller storfe.

Tre hele tarmen på pølsehornet, pass på at det ikke er luft i enden. Knyt en knute i enden og start stappingen! Nå er det mest praktisk om man er to som samarbeider. En person stapper og den andre tar imot pølsen!.

Snurr rundt ved jevne mellomrom slik at det dannes pølser med noenlunde lik størrelse. Pass på å ikke snurre for hardt og mye slik at pølsene sprekker. Ved fåretarm er det en fordel å klemme forsiktig der på stedene du skal snurre for at ikke tarmen skal sprekke (spesielt hvis pølsene er veldig fast).

Klipp og knyt pølsene når tarmen er fylt, surr dem til passe størrelse.

Gjør klar røkeren og la dem ligg 7-10 timer.

Legg inn en kommentar

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: