Ølpølse

* sjekk input til oppskriften i slutten av inlegget

3000 gr høyrygg
1300 gr ribbe
600 gr bacon
700 gr ister
700 gr øl
70 gr salt
20 gr pepper
5 gr løkpulver
25 gr sennepspulver
10 gr paprikapulver
2 gule løk
2 dl hvitvin
6-7 dl isvann, isklumper i

Start med å skjære kjøttet i passende biter, slik at du enkelt får de gjennom kvernen. Fjern eventuelle sener. Kjør igjennom kjøttkvernen. Ha over i poster og legg i kjøleskapet. Dette kan godt gjøres kvelden før det skal stappes.

Kutt den gule løken i fine terninger og fres den i pannen i 3-4 minutter . Når løken er blank og gyllen tilsettes hvitvin. La det hele koke på lav varme til vinen er kokt inn i løken. Avkjøl denne massen i fryseren mens du fortsetter med kjøttet!

Ha oksekjøtt og 1/3 av det andre kjøttet i food prosessor eller thermomix og bland det med salt. Tilsett langsomt isvann, mens den kjøres, til du har en god og homogen masse. Dette er bindefarsen. Hvis du ikke har en food prosessor, så må du kjøre røren gjennom kvernen to ganger mer og røre salt og isvann i grundig.

Gjør klar alt krydderet.

Bindefarsen blandes med resten av kjøttet, løk og alle krydder. Det er svært viktig at kjøttdeigen blandes svært grundig. Men pass på at fyllet er alltid kaldt. Hvis det begynner å bli varmt, ta det en tur i kjøleskapet.


Skyll tarmene grundig med lunkent vann.

Når et passende stykke av tarmen er satt på pølsehorn, kan du begynne å kjøre farsen gjennom. Vent med å knytte knute i tarmen, til farsen kikker ut slik at du unngår luftboblerbobler. Hvis du får luftbobbler underveis, kan du stikke med en liten synål.

Pass alltid på at det ikke blir stappet i for hardt.  Når du når slutten, knytt en knute i tarmen. Fortsett med mer tarm inntil all farsen er brukt opp.

Og så skal pølsene svinges. Mål lengden på pølsen, klem litt om tarmen, hold enden og der du har klemt sammen og snu pølsen et par ganger. Nesten som et hoppetau. Fortsett med å svinge pølsene slik at de blir omtrent like lange, men husk å endre svingretning hver gang.

Legg pølsene på rist med en form eller lignende under, og sett dem i kjøleskapet til neste dag. Da vil de ha gitt litt væske, og smaken vil ha utviklet seg.

Dagen etterpå varmer du en stor kjele med vann opp til ca 80 grader og har pølsene oppi, hvor de skal ligge i ca 15 minutter. Ha de deretter i iskaldt vann slik at de ikke blir krøllet. Og så kan du steke dem i panne eller grill.

Du kan også pakke dem og fryse dem 🙂

*Ble litt tørre når vi grillet dem, så litt mer ister neste gang, men helt supre i pannen. 


———————————–

Input på oppskriften fra gruppen hjemmelagde pølser på facebook. 

– Trekking i rett temperatur 78 grader ? og rask nedkjøling etterpå.

– Tror det er farsen din som er feilen.Farsen må ha bra spenst og tarmen må fylles godt.Det er også viktig med kjapp nedkjøling nå pølsene er ferdige. Fast farse,en måte å finne det ut på er å lage en bolle av bare farsen og trekke den i vann.Da finner en fort ut om farsen er fast nok.Ved å trykke på den merker en også om det er spenst ibden.

– Du må ha noe som binder dette godt sammen.Stivelse eller fosfat kan brukes.Hvis du ikke bruker noe vil du få en løs farse.

-Bytt ut ister med spekk

Legg inn en kommentar

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: