Det fantastiske no-knead brød

Inspirert av bloggen matpaabordet har vi nå bakt no-knead, eltefritt, brød siden januar 2011, og vi gjør det fortsatt.

250 g hvetemel, jeg bruker spelt
100 g havregryn
50 gr rugmel
50 gr sammalt hvete
50 g linfrø

1 gulrot, raspet
3 ts salt
1 ts tørrgjær
4 dl vann

Bland alt sammen i en bolle om kvelden (tar deg 2 minutter) før du legger deg. Du blander rett og slett først alle de tørre ingrediensene og gulrot, før du har oppi vannet. Bland til en jevn “røre”, ha plastfolie over bollen og la den stå til dagen etterpå.

La den hvile til du kommer hjem fra jobb (hvis du gjør dette i hverdagen) neste dag (16, 17, 18, 19 tiden….)

Ha deigen over på en melet kjøkkenbenk, ta en deigskrape og «brett» hvert side inn mot midten. La den hvile ytterligere 2 timer. Har du ikke tid til to timer, så går det helt fint med 1, eller 30 min om du har skikkelig dårlig tid.. men, blir jo best etter 2 😉

Sett ovnen på 235c (kommer litt ann på ovnen), sett inn en ildfast gryte, med lokk, som du har tenkt å bake i.

Når du er klar til å steke brødet tar du ut den varme formen, av tidligere erfaring strør jeg alltid litt mel i bunnen før jeg har deigen oppi. Deigen er litt klissete så bruk en deigskrape el. sett lokket på gryten og inn i ovnen med den, la den stå 35 min.

Etter 35 min tar du av lokket, sett varmen ned til 200, bruk ett steketermomter og la den stå til den når 96 grader, i rundt ca. 12 minutter.

Ta ut brødet, sett det på en rist og la det avkjøle.

6 kommentarer om “Det fantastiske no-knead brød

Legg til din

 1. så bra… min favoritt blanding er for tiden..

  300 gr hvetemel
  100 gr hele hvetekorn eller havregryn 😉
  150 gr grov melblanding
  50 gr linfrø
  og så hakker jeg litt valnøtter.. jummi 😉

  enjoy!!!

 2. hei, ser veldig godt ut 🙂
  Jeg pleier desverre å bli litt fort trøtt utover kvelden. Lurte på om du tror det gjør noe om jeg blander deigen noe tidlgiere, for eksempel rundt klokka åtte? Kunne veldig godt tenkt meg å prøve dette I kveld, så håper veeeeeldig på raskt svar……
  Inger

 3. Eg skall lage deigen nå midt på dagen og så baker eg vidare i morgå formiddag . Disse brøda høres gode ut verte mitt første forsøk på disse , spennande .

 4. Håper ikke du har satt opp å ventet på svar… da er du i tilfelle veeeeldig trøtt nå… ingen problem.. det styrer du selv 🙂

Legg inn en kommentar

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: