“Svenske” kjøttboller

Jeg har aldri smakt svenske kjøttboller før og her har jeg spicet opp sausen litt i tillegg, så den er nok ikke helt autentisk – men at den er god, det er sikkert 👍

200 gr kjøttdeig av okse
300 gr svinedeig
1 liten løk, finhakket
0.5 dl panko
0.5 ts allehånde
1 ts salt
0.5 ts pepper
1 egg
0.5 dl matfløte

Sausen
2 ss smør
1 ss mel
4 dl oksekraft
1/4 ts allehånde
1 dl matfløte
0,5 ss ketchup
1 ss soyasaus
1,5 ts worcestershire saus
1 ts oystersaus
0,5 ss mirin
0,5 brunt sukker
0,5 ts chiliflak
Salt og pepper

Start med å blande sammen kjøttdeig, svinedeig, løk, panko, krydder, egg og fløte. Jeg brukte en mikser, men du kan og blande sammen med hendene.
Lag kjøttboller, rundt 2-3 cm i diameter, ha bollene i airfryer og kjør de 5 min på 200 grader, eller så kan du varme en stekepanne og ha litt olje i, så bruner du de før de settes til side.

Smelt smør i en gryte før du tilsetter melet, la det steke til det begynner å få en lys brunfarge. Tilsett kraften, visp til evt klumper er borte før du tilsetter resten av ingrediensene, unntatt fløten. La det koke ett par minutter. Skru ned og ha fløten oppi, la det småputre i rundt 15-20 minutter, rør av og til. Når sausen har tyknet har du kjøttbollene oppi, la det småkoke i rundt 10 minutter til.

Serveres sammen med potetstappe, tyttebær og agurksalat (se under)

Agurksalat
1/2 agurk i tynne skiver
2 ss hvitvinseddik
0,5 dl vann
2 ss sukker
0.5 ts pepper

Bland sammen eddik, sukker, pepper, salt og vann. Rør godt så sukkerer løser seg opp. Ha agurken i en bolle og hell eddikblandingen over, sett i kjøleskap minst 1 time før servering.

Legg inn en kommentar

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: