Julepølser

800 gr Spekk
3 kg Svinestek uten svor
1 kg okse
2 gule løk
1 dl hvitvin
13 gr salt pr kg
4 ts nykvernet pepper
2 ts ingefær
4 ts knust nellik
8 knuste einerbær
6 ss dijonsennep
Ca 6 m tarm fra svin
250 gr potetmel
ca 1.5 l h-melk

Del opp kjøtt og bacon. For at kjøtt og bacon skal binde seg er det viktig å holde en temperatur på mellom null og fire grader gjennom kvernen. Legg kvernen og i fryseren så den og er skikkelig kald.

Kutt den gule løken i fine terninger og fres den i pannen i 3-4 minutter . Når løken er blank og gyllen tilsettes hvitvin. La det hele koke på lav varme til vinen er kokt inn i løken. Avkjøl denne massen godt mens du fortsetter med kjøttet!

Mat kjøttet gjennom kvernen. Noen kverner spekket, andre finhakker det for å gi pølsen en grovere konsistens. Bland inn alt saltet og kna og jobb med deigen til den har blitt en seig masse. Så er det krydderet som tilsettes og blandes inn. Tilslutt tilsettets potetmel og melk, og løkblanding elt godt. Spe med vann ved behov.

Stek en liten bit for å sjekke smaken. Smak eventuelt til med krydder.

Fjern knivblader fra kvern og fest pølsehornet på. Om det er flere størrelser passer det minste pølsehornet fint til fåretarm og de større til svin eller storfe.

Tre hele tarmen på pølsehornet, pass på at det ikke er luft i enden. Knyt en knute i enden og start stappingen! Nå er det mest praktisk om man er to som samarbeider. En person stapper og den andre tar imot pølsen!.

Snurr rundt ved jevne mellomrom slik at det dannes pølser med noenlunde lik størrelse. Pass på å ikke snurre for hardt og mye slik at pølsene sprekker. Ved fåretarm er det en fordel å klemme forsiktig der på stedene du skal snurre for at ikke tarmen skal sprekke (spesielt hvis pølsene er veldig fast).

Klipp og knyt pølsene når tarmen er fylt eller heng dem opp slik at du kan skille dem senere!

Legg inn en kommentar

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d